НОВИНИ

Протест на рибари заради отнет лиценз за улов

Продължава напрежението сред рибари от Бургаско заради отнети лицензи за стопански риболов. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури инж. Галин Николов започва серия от срещи с рибарите от Южното Черноморие.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:10, 24.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Законът изисква, ако един рибар не е водил рибарския си дневник и не е подавал декларация за улова си през последните две години, лицензът му да се отнеме, за да се освободи квота за желаещите да получат такъв.

В момента всеки, който е получил уведомление за отнемане на лиценза, може да обжалва пред Административния съд. „Ще спра всяка своя заповед, срещу която има жалба", обеща Николов. Според него това е единственият му полезен ход на този етап.

Рибарите настояват законодателството в България най-накрая да се синхронизира с европейското. В момента дори и малките лодки под 10 метра се водят в регистрите на Агенцията по рибарство и аквакултури като кораби.

Инж. Галин Николов , изпълнителен директор на ИАРА: Правим всичко възможно това да влезе в сила и се надяваме от януари след одобрение от ЕК да не се попълват дневници, а да се попълва формуляр за статистическа извадка и да улесним тяхната работа и което те не искат да попълват във водата, а да попълват като излязат на сушата, да се случи. Това е нашата идея и ще се опитаме да го направим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черен петък: Пълни ли са софийските магазини?
Черен петък: Пълни ли са софийските магазини?
Мария Габриел: Има недостиг на 300 000 IT специалисти в Европа
Мария Габриел: Има недостиг на 300 000 IT специалисти в Европа