Родители на деца с увреждания и сдружението на ТЕЛК София излизат на пети национален протест. Над 20 организации от над 10 града застават зад исканията им. Протестиращите ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет. Как трябва да се отговори на исканията на родителите ще отговори в "Денят започва" новият социален министър Бисер Петков.

Родителите настояват за друга политика към децата с увреждания и техните семейства. Искат Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата. Посочват, че в бюджета за тази година е прието диференцирано заплащане според процента на увреждане, но отново няма регламент за навършилите пълнолетие. Това е в разрез с европейската конвенция за правата на хора с увреждания, пишат в писмото си до медиите протестиращите.

В студиото на "Денят започва" родители на деца с увреждания обявиха своите искания:

- Искаме закон за личната помощ, защото всеки е със своите потребности. Не можем да чакаме на програми. Не може всички да са под един знаменател. Не можем да чакаме някой да ни даде някакви пари.
- Има спешна нужда от електронен регистър. Ако има такъв, когато стане време за ходене на комисия, може да се проследи заболяването на даден човек.