НОВИНИ

Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на специален Закон за розата. Парламентарната Комисия по земеделието и храните изслуша министър Порожанов за проблемите, свързани с ниските изкупни цени на розовия цвят. И днес розопроизводители от Казанлък излязоха на протест. Те затвориха за кратко пътя Стара Загора - Казанлък.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев Десислава Петкова
17:54, 22.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според розопроизводителите в казанлъшко тазгодишната кампания е провалена. Розите съхнат, а преработвателите отказват да го изкупуват.

Първо, протестираме, заради ниската изкупна цена. Второ, дали ще ни вземат цвета. Крайно време вече е тая държава да си влезе в ролята на държава и да има защитни цени
Някъде към 1,60 -1,80 е изкупната, а по 1-1,20 даваме на розоберачите. За нас какво остава, като махнем нашите разходи?
;

Розопроизводителите твърдят, че има договорка между дестилериите за ниските цени,което ги обрича на фалит. По време на заседанието на парламентарната земеделска комисия, министър Порожанов коментира, че има дисбаланс между площите с розови насаждения и капацитета на дестилериите за преработка. Идеята в обмисляния Закон за розата е да се регулират отношенията между производителите и преработвателите.

Румен Порожанов - министър на земеделието: Поемаме ангажимент, поели сме го, да структурираме един закон. Въпросът е той дали да бъде само за розата или вече да бъде разширен за етерично-маслените култури. Защото това, което ви го говоря за розата, лавандулата е следващата бомба със закъснител.

Според розопроизводителите в закона трябва да се изискват предварителни договори за изкупуване на суровината и контрол по цялята верига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки невинни българи са заплашени от тежки присъди в Гърция
Десетки невинни българи са заплашени от тежки присъди в Гърция
Ще има ли Италия нов премиер?
Ще има ли Италия нов премиер?