Пореден случай на работници, останали без заплати. Повече от 200 шивачки търсят съдействие от държавата, за да получат дължимите им възнаграждения от австрийска фирма, която скоро ще бъде закрита. Фирмата е с филиали в Кричим и в пловдивското село Стряма.

Кричим

Преди минути приключи срещата между Мая Манолова и шивачките. Тя подължи повече от час и половина. В един неформален разговор омбудсманът им обеща да им съдейства да се спази закона, така че да получат всички необходими обезщетения. Също така тя успя да се свърже и със собствениците на фирмата, които са австрийци, които обещаха, че след 6-ти май ще има нова среща, на която ще се преценят всички подробности.

Шивачките не са получавали заплати за месец март и половината от месец април. В момента те са пуснати в т.нар "платен престой". За да се възползват от новите промени в Закона за гарантираните взимания от фирми, обявили фалит, те трябва два месеца да не са получавали заплати. Сега обаче те са получили документи, в които трябва да обявят своето съгласие за взаимно прекратяване на правоотношенията. Мая Манолова ги посъветва да не го правят.

Златка Костадинова, шивачка: Работихме извънредно, влязохме им в положение, а те не искат да ни изплатят заплати. Миналата седмица във вторник ни казаха, че спираме работа. В четвъртък дойде шефът от Австрия и каза, че няма да имам работа,няма да ни изплатят заплатите, защото нямали пари и си оставаме вкъщи до второ нареждане.

Пенка Петрова, шивачка: Не знам как ще се справя, имам студентка и ученик. В Пловдив са и двамата учат.

Мая Манолова, национален омбудсман: След направените законови изменения със сигурност има механизми, чрез които те да си получават заработените възнаграждения, просто това не може да стане сега, незабавно, но е абсолютно възможно да стане в рамките на следващите 2 до 3 месеца.
Атанас Чернаев, Директор на Инспекция по труда в Пловдив: Ще бъде съставен акт за нарушението, че не са изплатени заплати. Други нарушения до този момент не са ми докладвани, че са установени. Ще се извършват и допълнително проверки за установяване на развитието там. Би трябвало да получат обезщетение за престой от момента, в който спрат да работят по вина на работодателя.

Инспекцията по труда ще продължи своите проверки. Какво ще се случи с работничките и дали заплатите им ще бъдат изплатени в пълен размер, както и дължимите обезщетения ще продължим да следим.