НОВИНИ

Протест на шивачки заради неизплатени заплати

Пореден случай на работници, останали без заплати. Повече от 200 шивачки търсят съдействие от държавата, за да получат дължимите им възнаграждения от австрийска фирма, която скоро ще бъде закрита. Фирмата е с филиали в Кричим и в пловдивското село Стряма.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:05, 17.04.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Преди минути приключи срещата между Мая Манолова и шивачките. Тя подължи повече от час и половина. В един неформален разговор омбудсманът им обеща да им съдейства да се спази закона, така че да получат всички необходими обезщетения. Също така тя успя да се свърже и със собствениците на фирмата, които са австрийци, които обещаха, че след 6-ти май ще има нова среща, на която ще се преценят всички подробности.

Шивачките не са получавали заплати за месец март и половината от месец април. В момента те са пуснати в т.нар "платен престой". За да се възползват от новите промени в Закона за гарантираните взимания от фирми, обявили фалит, те трябва два месеца да не са получавали заплати. Сега обаче те са получили документи, в които трябва да обявят своето съгласие за взаимно прекратяване на правоотношенията. Мая Манолова ги посъветва да не го правят.

Златка Костадинова, шивачка: Работихме извънредно, влязохме им в положение, а те не искат да ни изплатят заплати. Миналата седмица във вторник ни казаха, че спираме работа. В четвъртък дойде шефът от Австрия и каза, че няма да имам работа,няма да ни изплатят заплатите, защото нямали пари и си оставаме вкъщи до второ нареждане.

Пенка Петрова, шивачка: Не знам как ще се справя, имам студентка и ученик. В Пловдив са и двамата учат.

Мая Манолова, национален омбудсман: След направените законови изменения със сигурност има механизми, чрез които те да си получават заработените възнаграждения, просто това не може да стане сега, незабавно, но е абсолютно възможно да стане в рамките на следващите 2 до 3 месеца.
Атанас Чернаев, Директор на Инспекция по труда в Пловдив: Ще бъде съставен акт за нарушението, че не са изплатени заплати. Други нарушения до този момент не са ми докладвани, че са установени. Ще се извършват и допълнително проверки за установяване на развитието там. Би трябвало да получат обезщетение за престой от момента, в който спрат да работят по вина на работодателя.

Инспекцията по труда ще продължи своите проверки. Какво ще се случи с работничките и дали заплатите им ще бъдат изплатени в пълен размер, както и дължимите обезщетения ще продължим да следим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С разпита на 15 свидетели в Шуменския съд продължава делото за Хитрино
С разпита на 15 свидетели в Шуменския съд продължава делото за Хитрино
Експерти по химически оръжия влизат в сирийския град Дума
Експерти по химически оръжия влизат в сирийския град Дума