НОВИНИ

Около 100 съкратени миньори от "Бабино" протестираха за неизплатени обезщетения

Около 100 съкратени от мината в Бобов дол работници протестираха пред централата на предприятието заради неизплатени обезщетения. Повечето от бившите миньори от рудник "Бабино" имат да взимат по около 2 хиляди лева. След среща с ръководството на дружеството и уверения, че парите ще бъдат изплатени до 6 месеца, протестиращите блокираха пътища в региона.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
19:23, 19.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Миньорите настояват веднага да им бъдат изплатени обезщетенията.

Таско Влахов: 400 лева в момента мие е тока за последния месец, какво да правя без пари, без нищо. Ние сме тука да си вземем това, което ни се полага, ние не искаме нищо повече от държавата.
Олга Златанчева: И двамата сме съкратени, и двамата сме без работа в едни и същи ден какво да правим, да легнем тука на пътя ли.

Синдикални лидери заедно с представители на протестиращите влязоха на преговори с ръководството на мината. Когато хората разбраха, че ще има забавяне с шест месеца при изплащането на парите. Недоволството стана още по-голямо.

Инж. Харалампи Златанов - изпълнителен директор на "Открит въгледобив-Бобов дол": Говорим, че обезщетенията ще бъдат изплащани поетапно, първо на съкратените ноември месец обезщетението за неотработеното предизвестие след това за декември. Да започне погасяването още от февруари месец- тоест съкратените от ноември да си получат първа част от обезщетението.

Част от протестиращите се оплакаха, че не могат да се регистрират и на борсата , след като не са получили обезщетенията си. Представител на осигурителния институт, обаче обясни, че това не е така.

Иван Стоичков, НОИ Кюстендил: Трябва да изчакаме един месец, да това време в което те са ..за оставане без работа да изтече и тогава започваме да плащаме.

В знак на недоволство от получените обещания съкратените миньори блокираха за кратко пътя за Бобов дол, след което препречиха пътя на камионите с въглища влизащи в ТЕЦ Бобов дол за повече от час. Те се заканиха, че ще продължат с протестите пред централата, докато не получат парите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларации „за” и „против”
Декларации „за” и „против”
В Карлово протестираха заради непочистен път
В Карлово протестираха заради непочистен път