НОВИНИ

Протест на собственици на казани за варене на ракия

Собственици на казани за варене на ракия се събраха на протест в центъра на София заради новите ограничения, които влязоха в сила от тази година. Недоволството им е срещу приетите вече законодателни промени, които ги задължават да се регистрират като данъчни складове, ако имат казани над 500 литра, и ги ограничават да не работят за времето от януари до юли.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
15:16, 07.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
протест собственици казани варене ракия

Протестиращите работници от малките дестилерии и ракиджийници смятат, че новите правила ще доведат до увеличаване на сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделните казани. Смятат, че промените обслужват единствено големите фирми.

"Няма да позволим на едрия бизнес, акулите, да превземат дребния бизнес. Ще отстояваме до край, ако трябва през ден ще идваме".

"Протестираме затова, че - до ракията ли стигнаха? Оправиха ли всичко в тая държава? Сега вече на лютеницата ли идва ред? Това са вековни традиции, които трябва да ги съхраняваме".

"От всичко най обичам домашната ракия, на всичко българско посягат".

Собствениците на казани не са съгласни и че заради промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които беше намален обемът на съдовете за дестилация от 1000 на 500 литра, са принудени да продават казаните си.

инж. Петко Събев - производител
"Не може държавата така да променя правилата. След като на хората им е било разрешено да работят при такива условия, сега в един момент да им кажеш - ти няма да работиш".

Да подкрепят протеста дойдоха и депутати от Патриотичния фронт, Реформаторския блок и представител на гражданската квота на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент се саморазпусна
Македонският парламент се саморазпусна
Уволниха служителя, обидил протестиращите родители на деца с увреждания
Уволниха служителя, обидил протестиращите родители на деца с увреждания