НОВИНИ

Протест на жители на хисарско село срещу концесията на местните минерални извори

Жители от село Красново, община Хисаря излязоха на протест срещу отдаването на концесия на местните минерлани извори. Протестиращите блокираха работата на общинския съвет на Хисаря с искане за прозрачност на процедурата и осигуряване на дебит от минералните извори за самото село.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
06:49, 20.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Жителите на Красново са убедени, че при отдаване на концесия на минералните води няма да останат количества, които те самите да използват:

Не можем да отидем да се изкъпем първо на първо като няма вода те така ще спрат водата че няма да има за народа.

Инвестиционни намерения за ползване имат вече няколко компании,а някои от тях искат да черпят цялото количество. Хората смятат обаче, че част от фирмите-кандидати за концесията са свързани и ще насочат водата към съседното село Старосел.
Ангел Късов: Според нас става монополист на водата и ще дойде време когато ще диктува на кой колко вода. Да, смятам че общината трябва да си защити интереса.

В населените места от община Хисаря цената на минералната вода е много по-ниска от питейната и хората са убедени, че това е знак за корупция сред местната власт.

Защото не искам аз да плащам два лева за студена вода, а някои да плащат три стотинки за хипертермална. Съжалявам. Ако Вие сте доволни от това положение браво на Вас, герои на труда.
Атанас Куковски общински съветник: Просто хората са подведени че сме определили тази цена това си е цена, определена от държавата
Пенка Дойкова, кмет на Хисаря: Аз съм за това село Красново да има минерална вода обещали сме го и сме започнали тази процедура

Решението за отдаване на минералната вода на концесия беше отложено за януари следващата година, тъй като все още не е готово хидроложко проучване какво количество от термалните извори може да се ползва в Красново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща мечтае един ден да може да говори със сина си
Баща мечтае един ден да може да говори със сина си
Превозвачите ни са готови на протести, ако гръцките фермери блокират границата
Превозвачите ни са готови на протести, ако гръцките фермери блокират границата