НОВИНИ

​Протест на "жълти жилетки" и в Брюксел: Арести и сблъсъци с полицията

Протест на "жълти жилетки" имаше днес и в Брюксел. Около 1000 души излязоха по улиците на белгийската столица, а след сблъсъци и вандалски актове полицията задържа стотина от тях.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:43, 08.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Брюксел постепенно се завръща към нормалния си съботен ритъм. Протестите на жълтите жилетки тук почти приключиха. Групи от протестиращи се движат към гарите на града, за да хванат влака към градовете, от които са дошли. Освен в Брюксел днес протести имаше и на границата със Франция, където съвместни действия на белгийски и френски жълти жилетки, в следствие на което преминаването от едната в другата държава беше затруднено.

В Брюксел се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията, сред като някои от демонстрантите започнаха да събарят кофи за смет и да чупят стъклата на магазини и автомобили. Полицията използва водни струи срещу тях. Протестиращите се оплакваха от ниските си доходи и високите си сметки.

- "Не правим нищо друго освен да плащаме".

- "Искам яснота по разходите на държавата, за да знам как се харчат обществените пари, защото е неприемливо пътищата да са съсипани, а ние да плащаме данъци".

Демонстрантите призоваваха властите на реда "Полицаи, бъдете с нас". Сред протестиращите днес имаше и много цивилни полицаи. Протестите в Брюксел бяха концентрирани в центъра на града и в европейския квартал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остра реакция на Красимир Каракачанов по повод изказване на Зоран Заев
Остра реакция на Красимир Каракачанов по повод изказване на Зоран Заев
Фестивал на ледените скулптури в Русе
Фестивал на ледените скулптури в Русе