Протест на "жълти жилетки" имаше днес и в Брюксел. Около 1000 души излязоха по улиците на белгийската столица, а след сблъсъци и вандалски актове полицията задържа стотина от тях.

Брюксел постепенно се завръща към нормалния си съботен ритъм. Протестите на жълтите жилетки тук почти приключиха. Групи от протестиращи се движат към гарите на града, за да хванат влака към градовете, от които са дошли. Освен в Брюксел днес протести имаше и на границата със Франция, където съвместни действия на белгийски и френски жълти жилетки, в следствие на което преминаването от едната в другата държава беше затруднено.

В Брюксел се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията, сред като някои от демонстрантите започнаха да събарят кофи за смет и да чупят стъклата на магазини и автомобили. Полицията използва водни струи срещу тях. Протестиращите се оплакваха от ниските си доходи и високите си сметки.

- "Не правим нищо друго освен да плащаме".

- "Искам яснота по разходите на държавата, за да знам как се харчат обществените пари, защото е неприемливо пътищата да са съсипани, а ние да плащаме данъци".

Демонстрантите призоваваха властите на реда "Полицаи, бъдете с нас". Сред протестиращите днес имаше и много цивилни полицаи. Протестите в Брюксел бяха концентрирани в центъра на града и в европейския квартал.

© снимки: БТА
Полицията в Брюксел задържа 50 души от „жълтите жилетки“

Полицията в Брюксел задържа 50 души от „жълтите жилетки“

Полицията в Брюксел съобщи за около 50 задържани тази сутрин "жълти жилетки" като предохранителна мярка.