НОВИНИ

Протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата

Граждани излязоха на поредния си протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу заложеното увеличение на цената на водата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:48, 28.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
протест кевр поскъпването водата

Малка група протестиращи се събра пред входа на КЕВР с намерение да попречи на членовете на регулатора да влязат на днешното закрито заседание за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 г.

Очаква се цените да бъдат изменени в 27 населени места, а най-скъпата вода ще плащат гражданите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лв. Поскъпване се очаква още и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%.

Красимир Симеонов, участник в протеста: Надявам се да чуят нашите искания. В тази държава съм забелязал, че ако не се вдигне вой, никой не обръща внимание. Всяка едно покачване на цените на ресурсите повлича като лавина цените на всички стоки. Обикновеният гражданин е притиснат като в менгеме и няма къде да бяга.

Протест съпътстваше и общественото обсъждане на цената на водата, провело се на 17 декември. Освен за отпадане на увеличението, тогава протестиращите настояха и за изготвяне на цялостен анализ на ВиК сектора. Те бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова, според която повишаването на цената е недопустимо заради „ниските доходи“ и „социалната непоносимост“.

Освен цената на водата, на днешното си заседание КЕВР обсъжда и цените на природния газ за първото тримесечие на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Естония става още по-електронна
Естония става още по-електронна
Белгия представи пред НАТО план за увеличаване на военните разходи
Белгия представи пред НАТО план за увеличаване на военните разходи