НОВИНИ

Протест пред НС срещу търговското споразумение с Канада

Представители на няколко граждански организации протестираха в София срещу споразуменията за свободна търговия на Европейския съюз с Канада и Съединените щати. Под възгласите "не на робството и трансатлантическото споразумение" недоволните извървяха разстоянието от градинката "Кристал" до Народното събрание.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
18:29, 16.10.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
протест търговското споразумение канада

Според протестиращите не е направен качествен анализ на последствията, които могът да се случат ако споразумението бъде прието. За редставителите на гражданските организации трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) и Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА), засягат не само търговската сфера. Ако споразумението бъде прието това ще позволи да се нарушат редица екологични стандарти за безопасност на храните. По този начин ще се позволи на Северна Америка да внася хранителни продукти, които според протестиращите са пълни с ГМО.

Граждански организации от Франция, Полша и Испания през изминалите дни също излезнаха на протест срещу споразумението за свободна търговия на ЕС с Канада и Съединените щати. Демонстрантите прозивават властите да вземат пример от Валония (Белгия), която се обяви срещу ратифицирането на договора с Канада.

Очаква се на срещата на върха ЕС-Канада на 27 октомври в Брюксел, споразумението СЕТА, да бъде подписано официоално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за Сирия продължават в Лондон
Преговорите за Сирия продължават в Лондон
Компанията Дисни планира да заснеме филм по мотиви на Дон Кихот
Компанията "Дисни" планира да заснеме филм по мотиви на "Дон Кихот"