НОВИНИ

Протест пред НС за промените в Закона за културното наследство

Архитекти и експерти по опазване на културното наследство се събират в този час на протест пред Парламента. Недоволството им е породено от приетите на първо четене промени в Закона за културното наследство. Измененията идват на фона на поредния казус с ненавременна държавна реакция - разрушаването на Тютюневия склад в Пловдив.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:09, 14.03.2016
Чете се за: 00:21 мин.
У нас

Текстовете, които предизвикаха недоволството на експертите, предвиждат експерти назначени на щат в общините да могат да изготвят становища по инвестиционните намерения в съответната община. До сега тази работа се извършва от Националния институт за недвижимо културно наследство. Предложенията вече бяха приети в НС на първо четене с 80 гласа "за".

Вносители на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, председателят на парламентарната комисия за култура и медии Полина Карастоянова и Димитър Главчев - зам. председател на НС. В своите мотиви те посочват, че капацитетът на Националния институт за недвижимо културно наследство е изключително ограничен и преписките се движат с години.

Вижте още в прякото включване на Диана Тодорова!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на приходите от нощувки
Ръст на приходите от нощувки
Проверки за сметища край реките в Благоевградско
Проверки за сметища край реките в Благоевградско