В София пред Синодалната палата граждани протестират срещу решението на Светия Синод духовници от Българската православна църква да не участват в честването на 1000-годишнината от основаването на архиепископията в Охрид.

Решението на Синода от 14 май е взето след покана към представителите на българската църква от страна на македонския архиепископ Стефан за съвместно отбелязване на юбилея. Протестиращите се организираха в социалните мрежи.

Защо Светият синод няма да прати делегация за 1000 години Охридска архиепископия

Защо Светият синод няма да прати делегация за 1000 години Охридска архиепископия

Светият синод на Българската православна църква отказа да изпрати делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Предложе...

д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет": Тези хора твърдят, че защитавали българския характер на Охридската архиепископия и също не допускали канонични действия, защото имало риск от схизма и по този начин да бъдат затруднени да помогнат на Македония. Те изобщо не ѝ помагат. Не са си мръднали пръста. Комуникацията с тях е тотално невъзможна. При тях няма електронна поща, писмена комуникация, не се обаждат. Ако случайно стигнем до разговор сме съгласни по всички параграфи, след което нищо не се случва, дори комисията не си върши работата. Назначена от самия патриарх, от самия Синод.