Искането на протестиращите е за оставка на програмният директор на БНТ 1 и водещ на предаването „Още от деня“ Емил Кошлуков заради показан неприличен жест в ефира на предаването в петък.

В прессъобщение до БНТ Партия АБВ настоява за отстраняването на Емил Кошлуков от позициите му в БНТ заради, според тях, системното му манипулативно поведение от екрана на обществената медия. От партията настояват за незабавна реакция от страна на УС на БНТ и СЕМ - се казва още в съобщението.

„БНТ няма да допусне да бъде провокирана или употребявана в какъвто и да е политически или частен икономически интерес“, заяви генералният директор на медията Константин Каменаров.

Константин Каменаров, генерален директор на Българската национална телевизия: Категоричен съм, че обществената телевизия обективно и професионално отразява всички гледни точки в обществото. Ние имаме конкретни и ясно дефинирани отговорности към нашите зрители и никога не сме се опитвали да скрием или да манипулираме истината. Няма причина екопротести да се провеждат пред БНТ и да бъдат обиждани журналисти, докато отразяват събитието - най-малкото, защото организаторите и лицата на тези протести са редовни гости в предаванията на националната телевизия. Относно показването на неприлични жестове в ефир, БНТ категорично не толерира подобно поведение. Водещият на предаването ще бъде наказан и ще се извини публично. БНТ, а и която и да е телевизия, не е страна в обществените спорове и дискусии, а само платформа, в която се чуват позиции. Право на обществото е да бъде информирано и да реши чия гледна точка приема.