НОВИНИ

Протест срещу акция "шум" в курорта Слънчев бряг

В Слънчев бряг - бармани, дисководещи , сервитьори, камериерки и администратори протестираха срещу акция "шум". Те затвориха за около 10 минути главния път на комплекса и предизвикаха огромни задръствания. Поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и намесата на премиера Борисов. Протестиращите заплашиха, че ако проверките продължат, ще преминат към по-сериозни действия. В същото време хотелиери и ресторантьори от Несебър и Приморско подкрепят акцията срещу шумните заведения.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:05, 16.08.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Водени от диджеи с импровизирани рупори от пластмасови бутилки за вода, протестиращите се отправиха към едно от възловите кръстовища и затвориха главния път на курорта.

Ивайло Бабанов - диджей: "Г-н Валери Симеонов, който с неправомерните си, според нас, действия направи така, че всички хора, които се събираме спонтанно тук днес, да не можем да си вършим нашите задължения, да работим честно и почтено в тая клета майка България."
Михаела, сервитьорка: "Има хора, които убиват нашата работа. Ние сме тук за да работим и да изкараме някакви пари."
Блажо Николов, управител: "В единайсет и половина-дванайсет ни се спира музиката. Хората са дошли да се забавляват при нас. Хора, разберете го - това е курорт."

Близо час продължи протеста, който затвори за десетина минути и кръговото кръстовище в началото на Слънчев бряг. Демонстрантите обявиха, че ако проверките продължат са готови да преминат към по-сериозни действия.

Хотелиери от Несебър, където силната музика от дискотеките в Слънчев бряг тормози гостите им, подкрепят акцията срещу шумните заведения.

Диана Колчева - хотелиер в Несебър: "Акцията срещу шумовия терор трябваше много отдавна да се случи. Защото много отдавна българската държава в лицето на българският парламент е приела Закона за защита от шума в околната среда."
Ивайло Ляхович - Клуб на хотелиера-Несебър: "По принцип проверки трябва да има, но не съм съгласен с показността която е и с малко твърдите действия, които се прилагат. Но при положение, че институциите не работят и това е показано във времето, изглежда на тоя етап това е единствения начин, който ще даде резултат."

Оплаквания от силна музика има и от Приморско. Не веднъж хотелиери и ресторантьори са се оплаквали, но досега проблемът не е решен.

Славка Тапчийска - управител: "Хората влизат и казват, че е хубаво но не могат да издържат шума."
Галина Тончева - собственик на хотел: "6-7 часа децибели, които са над нормата и всички ние тука като магазини, ресторанти, хотели трябва да търпим, защото няма закон, в който това нещо да бъде в нормите."

Обявено беше, че в петък над 300 служители отново ще излязат на протест на централната алея в курорта, а утре вечер те канят вицепремиера Симеонов да бъде специален гост и да закрие голям концерт на български и македонски естрадни звезди, който ще се състои на открита сцена до проверяваните от него дискотеки.


Вицепремиерът Валери Симеонов определи протеста като протест срещу закона, а не срещу него самия. Той обясни, че няма да се откаже от проверките и задачата, която си е поставил, а също и, че няма да води диалог с протестиращите, защото те се обявяват срещу законите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Кюстендил недоволстват срещу изрязване на дървета в града
Жители на Кюстендил недоволстват срещу изрязване на дървета в града
Данъчните приземиха въздушния ресторант във Варна
Данъчните приземиха "въздушния" ресторант във Варна