НОВИНИ

Протест срещу готвеното увеличение на водата в Добрич

Жители на Добрич излязоха на протест заради предвиденото поскъпване на водата. В града и сега плащат една от най-високите цени в страната - 2 лева и 96 стотинки за кубик, а предложената нова цена е 3 лева и 26 стотинки. В петък Върховната административна прокуратура оспори решението за поскъпване на водата и поиска Административният съд в София град да отмени решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 15 декември. Протестиращите и местната власт в Добрич се обединиха и подготвиха декларация, която утре ще бъде представена на обществено обсъждане, организирано от енергийния регулатор.

bnt avatar logo
от Надежда Карапанчева
17:56, 14.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Това поскъпване е социално непоносимо, заявиха протестиращите, които бяха подкрепени общинските съветници и от кмета на Добрич.

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Да, минимално е, но мисля, че по-важното е да се обясни защо. При положение, че преди два месеца е взето решение да не се вдига, аз нямам обяснение, такива разговори не сме водили.

Според жителите на града, увеличението съвсем не е малко, а ВиК дружеството се ръководи лошо и градът се е превърнал в негов заложник.

Майа Сопжникова: И една стотинка е много за некачествената услуга, която получаваме години наред в Добрич и областта. Непрекъснати аварии, общите водомери, които са изключително неправилни, разкопани улици и така нататък.
Надка Калчева, служител на ВиК - Добрич: Звеното за управление на водния цикъл не може да бъде сформирано, защото ВиК, като един представител и един регулатор в този процес, няма правоспособен инженер, който да бъде назначен в това звено.

Протестиращите приеха декларация, в която настояват да не се приеме новата цена, а изпълнителният директор на ВиК – Добрич, Тодор Дикински да подаде оставка.

- Загубите на водата по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич в момента възлизат на рекордните 85 процента. Загуби, които се налага отново ние да плащаме.

Дошлите пред сградата на областната администрация споделиха, че нямат възможност да присъстват на публичното обсъждане в столицата утре. Затова декларацията ще бъде връчена на областния управител Красимир Кирилов и ще бъде изпратена до КЕВР. Протестът завърши с шествие по централния площад на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София
Новата седмица започва със снеговалежи
Новата седмица започва със снеговалежи