НОВИНИ

​Протест срещу изграждането на заведение на централната буна в Лозенец

Протест в Лозенец срещу изграждането на обект за хранене на централна буна над плажа събра местни жители и гости. Хората се обявиха срещу застрояването на буната, за която е спорно дали е в отдадената концесионна територия. От вчера Министерството на туризма започна проверки.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:14, 29.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Буната е единственото място, от което може да се види морето в Лозенец, без да се налага да се слиза на плажа. Наемателят на плажа обясни, че подготвеният за изграждане на преместваема постройка терен е в одобрената от Министерството на туризма плажна схема.

Мая Иванова - наемател: "Това е дървена скара, която не е траен обект, няма да се лее бетон, постройката е за бистро."

По схемата трябвало да бъдат изградени още няколко пункта. Хората обаче протестират, защото така гледката към морето вече няма да я има, а и буната според тях не е плаж. Днес хората инициираха и подписка до областната управа.

Желязка Бъчварова: "Искаме тая поляна да е свободна, защото така е било винаги. Тази поляна за нас означава много."
Стефан Киров - хотелиер: "То се вижда, това не е нито плаж, и ни остана един борун, който не е застроен, и сега трябва и той да се застрои, хората няма откъде да излязат да стигнат до морето."

Хората казват, че същите наематели са започнали да строят миналата година заведение на плажа. Тогава са били спрени.

Таня Желязкова: "Тази година идват, подплатени с всякакви документи и вече тази полянка влиза в границите на плажа. Това е абсурдно."

Според Агенцията по геодезия, картография и кадастър от 2012 година е издадена скица, според която терена е обособен като плаж"

Георги Мутафчиев - Министерство на туризма: "Ние ще сезираме агенцията, за да се установи дали това е така и дали трябва да се извадят скалите от този имот, за да се определи кое е плажът и кое може да бъде отдадено под наем."

Жителите на Лозенец искат ново заснемане, а кметът на община Царево е категоричен, че тук има грешка и че тя ще се реши само с изработването на дългочакания общоустройствен план на Царево.

Георги Лапчев - кмет на Царево: "Грешката е установена, министерството и общината са се стиковали светкавично и тя ще бъде коригирана, тук няма да има заведение."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър на 1 юни
Над 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър на 1 юни
Няма да има блокада на ГКПП Кулата днес
Няма да има блокада на ГКПП "Кулата" днес