Жителите на ямболското село Бояджик блокираха пътя Нова Загора - Ямбол в знак на протест срещу липсата на вода. Проблемът е от години, но за преодоляване на водната криза трябва да се изгради нов водопровод, за който средства засега - няма.

Бояджик, Тунджа

В Бояджик живеят около 1300 души. От пролетта в чешмите им отново няма вода. Причините са амортизираният водопровод, честите аварии и големите загуби на вода. От няколко дни в селото е въведен режим, като в различните райони вода има през вечер.

Петър Манев: Докато не сложат помпи, вода няма да има... ВиК си обра помпите, енергото си взе трафопоста и край досега.
Златка Атанасова: Това е водата, която пием. Вижте в кой век живеем, гледате ли? И нашите деца няма да са болни ли?

Започнало е проучване за качеството на водата от нов водоизточник. Ако водата е годна за ползване за няколко месеца е възможно изграждането на система до селото.

Стоян Радев, управител на ВиК-Ямбол: ВиК-Ямбол е невъзможно да инвестира в реконструкция на цялата водопроводна мрежа в селото...
Георги Георгиев, кмет на община Тунджа: Проблемът тук в Бояджик е хроничен. По-кардинално решение изисква много повече време и много повече пари.

По предварителни разчети ще бъдат необходими около милион и половина лева за 12 км нов водопровод. За тези средства от общината ще разчитат на подкрепа от държавата. Дотогава хората от Бояджик остават на воден режим.