Механизмът на общината за дни с мръсен въздух все още се тества и може да бъде променян. Това каза председателят на общинския съвет Елен Герджиков, докато граждани протестираха заради опасно мръсния въздух в столицата през последните дни. Какви други мерки подготвя общината и какво поискаха протестиращите - вижте подробности в прякото включване на Карина Караньотова.

Днес вятърът в София изчисти въздуха, но във връзка с големите превишения от последните дни, пред общината се събраха десетки недоволни. Още по време на протеста предствителите на общината обявиха, че са готови на диалог с протестиращите и са готови за обсъждане на разумни предложения. Едно от тях е "Зеления билет " да се пуска превантивно, а не след няколко дни на превишавания.

Ивайло Попов, "За Земята": Проблемите са три - климатичните особености на София, за които нищо не можем да направим, битовото отопление и изгарянето нерегламентирано на отпадъци- пластмаси и т.н., и транспорта в София.

Свилен Овчаров, организатор: Искаме в дни с мръсен въздух, градския транспорт да е безплатен! Защото тоя "Зелен билет" дето го обещават, ма не се случва в понеделник например, с рекордно високо ниво на замърсяване, той е 1 лв. Значи от 1, 60 на 1 лев. Това голям стимул ли е според вас? Някой да е слязъл от автомобила си?

За да се пусне "Зеления билет" превантивно обаче, е необходима промяна в наредбата, както и по-точен мониторинг на въздуха, затова са нужни още измервателни станции, а обещанието е за нови 22 до края на годината.

Столични училища с превантивни мерки срещу мръсния въздух

Столични училища с превантивни мерки срещу мръсния въздух

Опасно мръсен въздух в София и в петък очакват метеоролозите. Прогнозата е, че тогава нивата на фините прахови частици във въздуха ще са три пъти по-в...

От общината признават, че в момента голям проблем е, че не могат да се правят проверки в частни домове за изгаряне на гуми и други вредни отпадъци.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Ние ще разработим в най-скоро време нов механизъм, така че да бъде по-гъвкава системата, това е целта на всички ни. "Зеления билет" е една от мерките на механизма, но в механизма могат да се променят и други неща.

Лорита Радева, председател на комисията по екология: От няколко дена, а вчера и колегите в парламента го оповестиха, се обсъжда вече предложението на кмета на Столичната община за преразглеждане на нормативните актове и криминализиране на горенето на отпадъци, защото само по себе си това забранено както по закона за отпадъците, така и в нашата общинската наредба, но само административните нарушения установени с акт и с глоби не помагат!

Общинарите са категорични, че пълна забрана за отопляване на твърдо гориво на този етап не е възможна, но одобряват идеята енергийни помощи да се получават само за екологично отопление и ще настояват да се приеме подобна промяна в законодателството.

Утре на редовното заседание на общинския съвет ще се гласува предоставянето на безвъзмездна финансова помощ по проект на Оперативната програма за разработване на Програма за качеството на атмосферния въздух.

Според ​56% от българите по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

Според ​56% от българите по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

56 на сто от българите смятат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха. Това показва социологическо изследване на АФИС, проведено ме...