НОВИНИ

Протест срещу насилието над лекари в Пазарджик

Лекарите от многопрофилната болница в Пазарджик протестираха заради насилие над тяхна колежка. Д-р Гергана Анчева от Спешна помощ в града е пребита от 18-годишен младеж, който е придружавал свой близък пострадал в катастрофа. Потърпевш е и охранител в болничното заведение, който също е нападнат и бит. Пострадалата лекарка е настанена с травми по главата и комоцио в болницата, а извършителят е задържан за 72 часа за нанасяне на телесна повреда на длъжностни лица.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
11:49, 28.10.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Инцидентът се е случил в четвъртък по обяд в Спешното отделение на болницата в Пазарджик, когато медици транспортирали ранен при катастрофа. Внезапно един от придружителите на пострадали я - 18-годишен младеж от беловското село Момина Клисура, нападнал охранителя и дежурния лекар д-р Гергана Анчева.

д-р Гергана Анчева
Аз не очаквах, че ще ме нападнат, защото с нищо не съм го предизвикала. Просто исках да сваля паиента от едната носилка на другата, за да може да си вършим работатат. Агресивен близък започна да псува, да бъде арогантен, при повикването на полицията и получих удар след това. Бодигарда се намеси, намеси ха се и други и съответно и той пострада.

Колеги на пострадалия охранител разказаха, че той също е бил удрян.

Петър Янкулов- охранител в болницата
Вътре в шокова зала той ги подканя да напуснат стаята и да може да бъде обгрижен пациента и при това подканяне на него му се посяга псуват го. В същият момент той отбива удари отзад му се нахвърля бащата на бияча го лови ръцете от гърба и Тогава получава два удара в лицето и челото.

Пристигайки на мястото на инцидента, полицаите са повикали и допълнителен екип, който е задържал 18-годишния извършител.

Мирослав Стоянов- говорител на ОД на МВР- Пазарджик
Спрямо него е повдигнато обвинение за нанасяне на телесна повреда над длъжностни лица по време на изпълнение на служебните им задължения, задържан е за 24 часа, а днес прокуратурата е удължила задържането му за 72 часа.

Задържаният няма криминални прояви до момента, обявиха от полицията. Няма данни да е употребил алколох и наркотици. Протестиращите лекари поискаха справедливо наказание за човека, пребил колегите им.

д-р Дора Шопова- заместник-директор на МБАЛ „Пазарджик"
С вчерашният случай някак си преля чашата на нашето търпение. Ние искаме да кажем: Не на агресията и да се обърнем към обществото да попитаме Защо? И докога? Този път сме решили да доведем нещата докрай Ние ще предоставим на колегите адвокат който да ги защитава в съда. Просто извършителите трябва да бъдат наказани.

Заради зачестилото насилие над здравни работници, лекарите масово напускат. В Спешното отделение в Пазарджик в момента работят едва 10-ма специалисти. Пострадалата д-р Гергана Янчева е категорична, че ще съди побойника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА разпространи снимки на кратера, направен от Скиапарели​ на Марс
НАСА разпространи снимки на кратера, направен от "Скиапарели"​ на Марс
200 лева месечна помощ за безработните
200 лева месечна помощ за безработните