НОВИНИ

Протест срещу нов пропускателен режим в Стария град в Пловдив

Жители на Стария град в Пловдив, ресторантьори и хотелиери протестираха срещу новия пропускателен режим в архитектурния резерват, който влезе в сила от днес. Те са недоволни, че достъпът с автомобили до домовете им и търговските обекти вече става с електронна бариера и чип. Заради това блокираха с часове входът на Старинния резерват.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:39, 01.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Тази сутрин живеещите и работещите в Стария град останаха изненадани от новия режим. Според тях никой от общината не ги е уведомил за влизането с чип, а новата наредба не е била съобразена с потребностите им.

Закил Сян: Аз не мога да се прибира. Не мога да си стигна до вкъщи в момента. И? Просто оставаме тук. Нищо не можем да направим. Не ни пускат.

Заради това, че нямат чипове хората оставиха колите си в подножието на Стария град. В замяна получиха фишове.

Емил Сичев: Детската градина остана без ядене. Не могат да заредят. Хората, които зареждат не им позволяват да се качат нагоре.

Според новата наредба броят на пропуските се намалява- както за жителите, така и за бизнеса. На хотелите се полагат по 3 чипа, а на
ресторантите - по един.

Емил Тиберов: Какво значи 3 пропуска за хотел? Аз имам 10 стаи. Значи 3 стаи пускам, другите ги връщам. Какъв туризъм е това?! Това е убийство на малкия и среден бизнес в Стария град.
Христо Гюлев: Идва „Пловдив-2019“. Ние ще посрещнем 2 милиона туристи. Как ще ги посрещнем? С бариера.

Едно семейство пък ще влиза само с един чип, без значение колко автомобила има. Повече пропуски ще се раздават, ако се докаже наличие на паркомясто пред дома или обекта, обясниха от общината.

Златин Велев, заместник-кмет на Пловдив: Така че всеки, който има място за паркиране може да си представи документите и да получи, но на улиците в кръстовищата, върху тротоарите няма как да допуснем паркиране в Стария град.

Достъпът до Арменското училище, детската градина и два университета също става ограничен. Хората се заканиха утре да блокират всички входно-изходни артерии на старинния резерват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маестра Любка Биаджони с концерт в зала България
Маестра Любка Биаджони с концерт в зала "България"
Такси се вряза в пешеходци в Лондон, но според властите не е терористичен акт
Такси се вряза в пешеходци в Лондон, но според властите не е терористичен акт