НОВИНИ

Жители на Локорско и Кремиковци на протест заради изграждането на кариера

Жители и собственици на недвижими имоти в село Локорско и квартал Кремиковци излизат на протест пред Министерския съвет срещу намеренията на частна фирма за изграждане на кариера за „Открит добив и първична обработка на строителни материали". Той ще продължи от 9-11 часа.

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 03.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според местните хора това ще доведе до изсичане на десетки декари вековна борова гора, което е в разрез в битката на Столичната община срещу замърсения въздух. Освен това според протестиращите, разкриването на открита кариера в непосредствена близост до населените места ще доведе до наднормено шумово и въздушно замърсяване.

Недоволните напомнят, че в продължение на години са били подложени на замърсяване от металургичния комбинат „Кремиковци". Според тях частните - корпоративни интереси на големи фирми са на път да им отнемат правото на чист въздух. Още за протеста очаквайте на живо по-късно в "Денят започва".

Марин Грозданов, част организаторите на протеста: Нашите основни притеснения са за замърсяването на околната среда, което ще последва неминуемо. Хората достатъчно години търпят замърсители от Кремиковци. Това е нещо, което няма да допуснем, за чистия въздух за нас и нашите деца. Взривната дейност влияе отрицателно на всичко. При него е неминуемо прахта да отиде към населеното място. Само от Локорско от 180 присъстващи,150, 160 човека са се подписали.
Ивайло Панев, кмет на р-н "Кремиковци": Процедурата започна отдавна. И аз съм изразител на притесненията на жителите от района, че прекалено много ни стават екологичните замърсявания. В момента тече законоустановената причината. Компетентният орган трябва да се произнесе каква ще е вредата за околната среда. Процедурата си тече. Надеждите ни са към Министерството на околната среда и водите. Само това може да спре процедурата да продължи.
Тони Георгиев, жител на Кремиковци: Роден съм в Кремиковци, от 50 години живея там. От 60 години Къщата ни беше до рудника, сирените бият на обяд, влизаме вътре да се крием, гърми се. Пране не може да се простре. Това е прах и стрес. От другата страна има комбинат. Трябва ли да се изселим и ние в чужбина, трябва ли да пратя дъщеря ми в чужбина.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилският президент Мишел Темер оцеля от отстраняване за обвинения в корупция
Бразилският президент Мишел Темер оцеля от отстраняване за обвинения в корупция
Проверяват причините за взрива на газова бутилка в Гложене
Проверяват причините за взрива на газова бутилка в Гложене