НОВИНИ

Протест срещу презастрояването и незаконното строителство в Асеновград

Граждани на Асеновград протестираха срещу презастрояването и незаконното строителство. Те обвиняват общинската администрация, че издава разрешителни за строеж без да се съобразява с изискванията на законодателството. Според хората, новите сгради изникват дори на места, които попадат в зони, които са защитени територии като групов паметник на културата.

bnt avatar logo
от ​Мариела Хубинова
22:22, 02.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според протестиращите през последните години броят на незаконните сгради в Асеновград се увеличава. Днес пред общината с лозунги гражданите призоваха за опазване на културно-историческото наследство на града.

Вера Петрова: Протестът ни е за абсурдното нарушаване на строителните правила в целия град. В зона "Метошка" махала не се съгласуват проекти, което е задължително по закон, не се спазват отстояния.
Юлия Савакчиева: Смятам, че презастрояването е нещо което загубва идентичността или облика на даден район, особено това, с което Асеновград се гордее.

Протестиращите виждат умисъл в действията на експертния съвет на община Асеновград под ръководството на главния архитект Константин Атанасов, които вече пет години не са направили стъпки за приемане на общ устройствен план на града.

Вера Петрова: Ние нямаме нищо против инвеститорите, трябва да се строи ние не искаме да има паднали сгради но нека се запази архитектурния облик. Ако минете по улица "Съединение" ще видите че има много сгради, които са съгласувани, които отговарят на духа на възрожденството ние това искаме да оставим.

В момента главния архитект и кмета на Асеновград се разследват за за подкуп, присвояване на средства и допускане на строеж на нова сграда в Метошката махала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кустурица: Непрофесионалността на пътните служби можеше да ни коства живота
Кустурица: Непрофесионалността на пътните служби можеше да ни коства живота
Френският президентът Еманюел Макрон стана най-четен в Туитър
Френският президентът Еманюел Макрон стана най-четен в Туитър