НОВИНИ

Протест срещу презастрояването в Пловдив

Протест срещу презастрояването в пловдивския район "Южен". Местни жители се обявиха срещу плановете да бъде изграден жилищен комплекс в едно от междублоковите пространства, което от години се ползва за игрище на децата в квартала. Повече за спорния казус разказва Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от Маринела Хубинова
12:07, 24.11.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Ако не с друго, то с бума на строителството конкретно в кв. „Кючук Париж", и в целия Пловдив можем да догоним френската столица. По брой издадени строителни разрешения за жилищни сгради Пловдив е рекордьор за първото полугодие.

Район „Южен" е най-населеният с над 83 хиляди души население. В това каре между стари панелени блокове е на път да изникне нов комплекс с над 16 хиляди кв. метра разгъната площ. Живеещите наоколо твърдо се противопоставят на инвестиционните намерения и протестират в защита на тази зелена зона.

Протестиращ: Едно безумно решение от гледна точка на градоустройство. Едно място, където играеха децата, ще бъде застроено. Да не говорим за презастрояването.

Протестиращ: Просто за всички е изненада. Нямаше никаква предварителна информация, нагласа на хората. Трябваше изведнъж шоково всички да излезем на протест. Защо трябваше да има протест, като можеше по нормален начин да се реши този проблем.

Този терен е частна собственост, реституирана на наследниците на рода Калпакчиеви, защото именно тук се е намирала тяхната фабрика за тухли. Преди години те го продават, а само преди месец Илиян Филипов, го купува заедно с вече изготвен проект за строеж на шестетажна сграда. Искането за промяна на устройствения план е от 2006 г. по правилата на стария ЗУТ, когато режимът за информиране на съседите е бил "само уведомителен". Тогава жалбите на хората са били отхвърлени и предишният собственик е получил правото да строи на това място. През 2017 г. общината е издала и строително разрешение. По казуса потърсихме и кмета на район Южен - Костадин Язов. Ето двете позиции.

Илиян Филипов, инвеститор: Цялото законодателство е спазено, проверили сме с моя адвокат, преди да закупим парлцела. Когато спазваш закона, не очаквам, че някой ще дойде и ще каже, че няма да работиш. Може още 600 квадрата да се добавят по тази сграда, за да изпълним разрешеното застрояване. Дори застрояването е свито с цел да се получи една по-добра сграда и отстоянията да са по-добри от съседните блокове.
Костадин Язов, кмет на район "Южен": Към момент от 2006 г. има подадени жалби между протокола за ПУП и заповедта за ПУП, но те са отхвърлени. Сега в момента режима за устройство на територията в такива ситуации предполага да има обществено обсъждане.

Хората тук излъчиха своя инициативен комитет. Те са готови с всички законови и мирни средства да защитават своята "зелена" кауза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна премахването на пясъчната дига на плажа в Созопол
Започна премахването на пясъчната дига на плажа в Созопол
Промени в Закона за земите предвиждат европейци да могат да купуват земи у нас
Промени в Закона за земите предвиждат европейци да могат да купуват земи у нас