НОВИНИ

Протест срещу употребата на найлонови торбички

В международния ден за свят без пластмасови торбички представители на няколко екологични организации се събраха пред Министерството на околната среда и водите в знак на протест срещу продължаващата масова употреба на полимерните продукти.

протест употребата найлонови торбички
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 03.07.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Исканията си еколозите внесоха до министъра с писмо, в което настояват да се приложи ефективна и прогресивно растяща екологична такса, която да обхване всички видове пластмасови торбички до 50 микрона и последваща пълна забрана за употреба през 2025-та година. Според тях въведените през 2011 регулации не са ефективни, затова еколозите искат да се наложи по-стриктен контрол при прилагането на взетите мерки.

Целта е да се ограничи замърсяването на природата с трудно разградими продукти. Еколозите бяха приети от заместник - министъра на околната среда и водите, а според представителите на екоминистерството употребата на полимерни торбички е намаляла с близо 50% в страната ни. Това се дължи на таксата, въведена още преди 6 години за еднократните торбички в магазините. България е сред пионерите в Европейския съюз по прилагане на ограничения за използване на пластмасови торбички. На европейско ниво обаче, за момента няма метод, с който да се отчита реалното потребление и намаление на употребата им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволческа среща Лято без риск ще се проведе във Варна
Доброволческа среща "Лято без риск" ще се проведе във Варна
7 души са в болница след свада между два рода в Шекер махала
7 души са в болница след свада между два рода в "Шекер махала"