Протести в Иран - хората недоволстват срещу реакциите на официалната власт по случая с ударения от ирански ракети самолет на украинските авиолинии. При инцидента от 8 януари загинаха 176 души. За кратко по време на демонстрациите беше задържан британският посланик в Иран.

Според местни медии най-малко 1000 души, предимно студенти, са участвали в протестни шествия пред два университета в Техеран. Те са късали снимки на убития генерал Касем Солеймани, чието покушение беше една от причините за изострянето на отношенията между Иран и САЩ.

Множеството нарече политиците лъжци заради това, че са отричали, че ирански ракети непредумишлено са ударили украинския Боинг. Демонстрантите настояват пряко отговорните за удара и онези, които са го прикривали, да бъдат наказани. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. За около час е бил задържан посланикът на Великобритания в Иран Роб Макеър. Обвинен е в организиране и участие в протестите. Лондон обяви, че това е "грубо нарушение на международното право". Очаква се днес Макеър да бъде извикан в Министерството на външните работи на Иран. В Туитър американският президент Доналд Тръмп подкрепи протеста.

Към смелия и страдащ ирански народ: подкрепям ви от началото на мандата си и моето правителство ще продължи да стои зад вас. Следим протеста ви отблизо. Вашият кураж е вдъхновяващ.

В Иран беше създадена специална работна група, която ще помага за решаването на консулските въпроси, свързани с падналия самолет. При инцидента загинаха граждани на Афганистан, Канада, Украйна, Великобритания и Германия.

Иранският военен, отговорен за свалянето на украинския самолет: Исках да умра

Иранският военен, отговорен за свалянето на украинския самолет: Исках да умра

Дни след катастрофата с украинския самолет Иран призна, че го е свалил непредумишлено. Според иранското разследване изстрелването на фаталната ракета...