НОВИНИ

Протест срещу забраната на аборти в Полша

Десетки хиляди жени се включиха днес в Полша в масова стачка, наречена "Черния понеделник". В рамките на акцията участничките в нея под различни предлози отказаха да отидат на работа и да пратят дъщерите си на училище, за да изразят протест срещу плановете за пълна забрана на аборта в Полша.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:59, 03.10.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
протест забраната аборти полша

На официалната страница във Фейсбук на Националната стачка на жените в Полша намерение да участват в нея изразиха почти 100 хиляди души. Организаторите заявиха, че на участничките в акцията се предлага да не ходят на работа цял ден, като се възползват от предоставяните им от закона възможности - например да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв.

Плановете се стачката да продължи до 18 ч. местно време. В акцията през деня в различни полски градове ще има протести, концерти, срещи, дебати и обучения. Всички участници и участнички са облечени в черно и така изразяват съпричастност към акцията. Много мъже изразиха желание да подкрепят жените, както и намерение днес да приготвят обяд или сандвичи за жените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Унгария: Виктор Орбан обяви изхода от вота за победа
От нашите пратеници в Унгария: Виктор Орбан обяви изхода от вота за победа
Необичаен обект над нощна София
Необичаен обект над нощна София