Протест срещу предвижданото увеличение на водата в Добричка област с 32 ст. събра за втори път добруджанци на протест пред областната управа. Мразовитият неделен ден не попречи и на хора от Генерал Тошево да подкрепят протеста срещу ръководството на ВиК – Добрич и да поискат неговата оставка.

Натрупваното с години недоволство на гражданите срещу некачествените услуги, предоставяни от водния оператор, ескалира с предложението, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране за комплексна цена от 3,28 лв. на кубик вода. Решението на комисията се очаква на 7-ми февруари. За втора поредна неделя десетки добруджанци излязоха на протест.

Тодор Гикински, изпълнителен директор на „ВиК Добрич” АД: Каква е причината да се протестира?! Аз не мога да разбера! След 7-ми , до 10-ти може би, ще излезе окончателното решение на КЕВР, но това са пределни цени, пределни – максимални цени на тия услуги.

Въпреки уверенията на изпълнителния директор на ВиК, че предложената цена не е окончателна и ще бъде подложена публично обсъждане с гражданите, хората не са съгласни на каквото и да било повишение.

Красимира Генчевски: Имам четири деца и на мен всяка една стотинка ми е много.

Сдружение „Гражданска инициатива“ изготви карта с дупките, оставени по улиците на Добрич след водни аварии. Хората недоумяват защо дружеството не ги асфалтира и защо никой няма власт да го принуди да ги запълни.

Полина Власкова: Писна ни постоянно да няма вода, постоянно да тече вода по улиците. Аз лично имам развалени уреди, вследствие на точно такива аварии – съдомиялна и вече съм на трети бойлер.

Над 1500 души до момента са подкрепили подписката против повишаването на цената на водата и за оставка на ръководството на ВиК Добрич. Те настояват за нов оздравителен план на дружеството, който да се изпълнява при пълна прозрачност. Протестът премина в митинг шествие по пешеходната зона на Добрич и приключи с български хора.