НОВИНИ

Протест в Джерман срещу изграждането на депо за отпадъци

На пореден протест срещу проекта за изграждане на депо за битови отпадъци излязоха жителите на село Джерман. Протестиращите затвориха главен път E-79 за 15 минути. Вече пета година жителите на селото протестират срещу депото, което трябва да се изгради в местност над река Джерман. Проектът предвижда в депото да се депортират отпадъци на шест общини от Кюстендилска област.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 06.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Местните хора продължават да защитават тезата, че избраният терен е неподходящ за изграждане на депо за битови отпадъци. Една част от земята е обработваема, а теренът е с денивелация 100 метра.

Борислав Тасков - председател на сдружение “Бъдеще за Джерман”:Преместиха трасето на АМ "Струма", той трябваше да мине на същия терен, само заради това че терена е неустойчив, с висока опасност от силни динамични свлачищни процеси.

В депото ще се преработва отпадъкът на 6 общини, Кюстендил, Дупница, Бобов Дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно.

Влади Владимиров - Нашият проблем, представяте ли си, 7 години нерешен заради, как да кажа, упоритостта на общинското ръководство.

За да получат божията помощ, джерманци издигнали параклис "Св. Константин и Елена" на мястото, където трябва до юни тази година да започне изграждането на първата клетка от депото.

Борислав Тасков - председател на сдружение “Бъдеще за Джерман": Попитайте ги община Дупница кой от тях ще разреши или кой ще посмее да блъсне православния параклис и кръста, който беше осветен от отец Кирил.
Даниела Борисова: В крайна сметка една шепа хора, 50-100 човека, искат да погубят цяло едно село, а селото не е никак малко - 1500 човека.

По решение на общоселско събрание всеки месец ще има протести в Джерман, първият от които бе днес, а вторият - през февруари. При блокирането на пътя полиция охраняваше участъкът от 200 метра по главен път Е- 79.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богоявление (Йордановден) в Нюрнберг
Богоявление (Йордановден) в Нюрнберг
Земетресение с магнитуд 5,1 разтърси западен Иран
Земетресение с магнитуд 5,1 разтърси западен Иран