НОВИНИ

Протест в Генерал Тошево срещу намерението да се добива природен газ в Добруджа

На протест срещу намерението да се добива природен газ в Добруджа излязоха жителите на община Генерал Тошево. Хората са притеснени, че водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен. От общината ще инициират местен референдум.OBEKT

bnt avatar logo
от Петя Николаева
19:46, 19.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Хората се обявиха против инвистиционното намерение за добив на газ с 35 годишна концесия на находище „Спасово", което обхваща 18 села или една четвърт от цялата територия на общината. Според тях извличането на природен ресурс ще има необратими последици за земята и водата на Добруджа. Предложението за добив на газ е на фирма „Русгеоком БГ" .

Владимир Начев: "Защото според всички нас има рискове, които са замърсяване на околната среда и този добив на природен газ няма да доведе до никакви положителни ефекти няма да има върху територията на общината и върху съгражданите ни."
Деспина Панчева: "Не искаме да се съсипва Добруджа и нашата прекрасна земя, на която цяла България чака да се произвежда жито и от там насъщния. Не искаме да се съсипва живота на децата ни и на внуците ни."

Фирмата, която иска да добива газ в региона е позната на жителите на общината, тъй като преди три години прави проучване за наличие на газ в село Рогозина. Сега иска от държавата да започне добив, като сондажите ще бъдат над 40. Дали ще бъде дадена зелена светлина, ще стане ясно след приключване на обществените обсъждания в региона и становището на екоинспекцията. Кметът на общината пък ще инициира местен референдум.

Валентин Димитров - кмет на община Генерал Тошево: "В рамките до два месеца може да бъде свикан този референдум и ще чуем гласът на хората и аз твърдо ще застана зад хората."

Хората са категорични, че протестите ще продължат, като към тях се очаква да се присъединят и земеделци, който ще влязат в града с тежка техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културни институции посвещават спектакли на годишнината на БНТ2
Културни институции посвещават спектакли на годишнината на БНТ2
​Китайски компании ще инвестират в нов логостичен център край Пловдив
​Китайски компании ще инвестират в нов логостичен център край Пловдив