НОВИНИ

Протест в град Роман заради етническо напрежение

Жители на град Роман излязоха на мирен протест тази вечер заради нарастващо етническо напрежение между българи и роми. Акцията е организирана чрез социалните мрежи, а конкретният повод за недоволството е сбиване между младежи, което едва не завършило с фатален край.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
21:36, 29.07.2016
5122
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Близо 200 души се събраха на протестен митинг, организиран от 25-годишният Кристиян Узунски. Пред нашия екип младежът се оплака, че е станал прицел на ромска група, многократно е получавал заплахи за живота си, а само преди 2 дни неизвестни лица са счупили стъкло на автомобила му и са разрязали гумите. Първоначалните анонси, че Роман ще се превърне в новата Катуница, се оказаха силно преувеличени.

Кристиян Узунски, организатор: Конфликтът не е етнически, конфликтът е срещу една група хора, срещу които се надигна целият град. Градът е недоволен, че те правят кражби, грабежи и нападения. Страх ме е, аз наистина не излизам по тъмно, защото обещаха да ме наръчкат и аз сега очаквам и това да се случи. Обещаха, че ще счупят колата и я счупиха.

На митинга дойдоха само неколцина роми, които също смятат, че не бива да се създават изкуствено междуетническо напрежение.

Дильо Кунов, Роман: Протестират защото са дошли тука да си пият кафето и да гледат сеир. Хайде да видим кой от тях ще се изкаже и кой е бил бит. - Смятате, че няма етническо напрежение? - В никакъв случай.
Цанко Стоев, Роман: Хората в Роман искат повече ред и спокойствие. Аз съм против, че някой ударил шамар, и да дойдат да го прибият с тоягите. Трябва да има законност абсолютно.

Днешният протест беше изненада за всички, тъй като Роман се слави като най-спокойната община в област Враца. Местните хора обаче са категорични, че е необходимо засилено полицейско присъствие, за да не се стига до напрежение и конфликти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Всички политици закъсняваме с кандидатурите за президент
Корнелия Нинова: Всички политици закъсняваме с кандидатурите за президент
Румяна Бъчварова: Антитерористичният закон ни пази от нещо по-страшно
Румяна Бъчварова: Антитерористичният закон ни пази от нещо по-страшно