Хиляди украинци се събраха в центъра на Киев, за да отбележат шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана. Демонстрацията обаче прерасна в протест срещу президента Володимир Зеленски.

В деня, когато се отбелязва годишнина от Майдана, хиляди украинци излязоха на протест срещу капитулацията пред Русия - така протестиращите определят политиката на новия президент на страната.

Демонстрацията се проведе в навечерието на срещата за Украйна във формат "Нормандска четворка" на 9 декември. В нея ще участват украинският президент Володимир Зеленски, руският му колега Владимир Путин, президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Виталий Вдовенко, студент: Нашата главна цел е да изградим европейска страна, да се насочим към Европа. Това, което Зеленски прави, е завой към Русия. Същото като по времето на Янукович.
Мария Степченко, протестираща: На 21 ноември 2013 г. бях на съвсем различно място - в Севастопол. Ако нямаше война, щях да остана там. Моят град беше окупиран. Нямахме избор, властите се опитваха да ни върнат на Русия и, простете, че го казвам, да ни върнат на Съветския съюз.
Володимир Карченко, ветеран: Ситуацията е сходна със случилото се през 2013 г. Ако Зеленски се съгласи с нещо в Париж на 9 декември, Москва вече е възхитена. Не знаем какво ще подпишат, но Москва вече каза, че е доволна. Само че сега хората са различни.

През октомври в Украйна също имаше протест срещу споразумението, което дава по-голяма автономия в сепаратистките територии.

Въоръженият конфликт в Източна Украйна между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили отне живота на 13 000 души.