НОВИНИ

Протест в квартал "Дружба" срещу строеж до езерото

Жителите на столичния квартал "Дружба" излязоха на протест срещу застрояването на зелени площите до езерото. Недоволството провокира разкопаването на парцел между блоковете 121 и 122 и опита за поставяне на заграждени. Хората от квартала са съставили подписка срещу предприемането на подобни действия и се заканиха, че ако застрояването не спре, ще продължат с протестите.

БНТ2-София
от БНТ2-София И. Шуликова, Вл. Христовски
19:00, 17.07.2017
5669
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Теренът е частна собственост от 2009 година, когато е сменен и статутът му от площ за озеленяване в зона за застрояване. Опитът на собствениците да оградят собствеността си запали искрата на недоволството, което доведе и до днешния протест.

Д-р Николай Георгиев, Обществен съвет на "Дружба"
Има голям проблем с презастрояването и ние искаме това нещо да бъде избегнато. Самите инвеститори признаха, че имат намерение да строят 8-етажна сграда и по този начин да унищожат и малкото зелена площ, която е останала в "Дружба-1", в езерото."

Свързахме се с един от собствениците на имота - Севгинар Али Фейзула, която обясни, че засега няма да застроява терена.

Севгинар Али Фейзула, собственик на терена
"Моите намерения в терена, той е частен имот е да си го заградя с една най-обикновена телена ограда. Никакви други намерения нямам. Аз нито имам такива пари за инвестиции, нито имам някакви такива намерения."

По-рано през деня стана ясно, че собствениците са внесли предложение за промяна на устройствения план на парцела.

Севгинар Али Фейзула, собственик на терена
"Ние сме две съсобственички. Искаме да си разделим имота. Това е цялата работа. То не е за промяна, то де факто, това е, за да влезе в регулация. Той още е поземлен имот."

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, който беше на протеста, също увери, че хората нямат причина да се притесняват.

Ивайло Цеков, кмет на район "Искър"
"На практика този терен в момента няма никакво разрешение за строеж, няма абсолютно никакви основания в момента да се строи каквото и да било."

Цеков обеща, че ако бъде внесено предложение за построяване на сграда, въпросът ще бъде подложен на обществено обсъждане с гражданите. От своя страна протестиращите обявиха, че ако опитите за ограждане на терена бъдат възобновени, ще продължат с протестите. Следващият е планиран за четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
65 хиляди души са загинали по пътя към Европа при нелегален трафик на мигранти
65 хиляди души са загинали по пътя към Европа при нелегален трафик на мигранти
В новия програмен период ще продължи затварянето на домовете за деца
В новия програмен период ще продължи затварянето на домовете за деца