НОВИНИ

Протест в Париж срещу законопроект за имиграцията

Стотици протестираха вчера вечерта в Париж срещу спорен законопроект за имиграцията. Той бе предложен от френския министър на вътрешните работи Жерар Колон.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:39, 22.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
протест париж законопроект имиграцията

Неправителствени организации, адвокати, служители от имиграционната служба организираха протест в центъра на Париж - от площад Сен Мишел шествието се отправи към Националното събрание. Към тях се присъединиха много граждани и имигранти във Франция. Имиграционната служба обяви стачка, която е първата от пет години насам. Причината - законопроект за имиграцията, внесен от вътрешния министър Жерар Колон.

- Протестирам с искане за по-добро отношение към търсещите убежище и за качествени юридически процедури от началото до края - тоест от пристигането във Франция на търсещия убежище до вземането на решение от администрацията или френското правосъдие.

Според текста на законопроекта се удължава срока на задържане на нелегалните имигранти - от 45 на 90 дни. Предвижда се съкращаване на срока за проучване на молбите за убежище от 1 година на 6 месеца. Незаконното преминаване на границите ще се смята за престъпление и ще се наказва с една година затвор или глоби.

Мусем, кандидат за убежище: Работих в различни градове, всеки ден, като всеки един човек във Франция, но работя безплатно, нямам пари, нямам нищо. Чакам решението на моята молба за убежище от две години. Говорих с моя адвокат и той ми каза, че трябва да чакам още - шест месеца, може би година... Защо? За какво?

Според анкета, французите като цяло приемат правото на убежище, но 63% от запитаните смятат, че в страната има твърде много имигранти, а едва 37 на сто одобряват действията на президента Еманюел Макрон за имиграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрации в САЩ срещу насилието с оръжие
Демонстрации в САЩ срещу насилието с оръжие
Основните политически сили за отстраняването на Валери Жаблянов
Основните политически сили за отстраняването на Валери Жаблянов