Жители на пазарджишкото село Юнаците протестираха днес срещу изграждането на индустриална свинеферма в близост до населеното място. Хората са изпратили подписка до правителството и Министерство на екологията, в която настояват строителството да бъде прекратено. Ако не бъдат взети мерки протестиращите обявиха, че ще преминат към гражданско неподчинение.

Юнаците, Пазарджик Величково, Пазарджик

Комплексът, който се изгражда, е разположен в землището на съседното село Величково. Там протести срещу новия обект няма. Жителите на Юнаците обаче твърдят, че дейността на свинефермата ще навреди именно на тях. Притесняват се от замърсяване на подпочвените води и неприятна миризма, макар, че селото е на около три километра от обекта.

От фирмата инвеститор отказаха да застанат пред камерата ни. По телефона обясниха, че в комплекса ще се отглеждат 2000 свине и няма да има замърсяване на околната среда. Категорични са, че въпреки протестите, ще продължат дейността си.

Хюсеин Хюсеин - представител на фирмата инвеститор: Това е комплекс, който е по европейска програма, минал е всичките институционални проверки, има всички разрешения.

От инспекцията по околна среда в Пазарджик обявиха за „По света и у нас“, че за обекта не се налага изготвяне на оценка за въздействие на околната среда. Извършена е проверка, която е установила, че в по-голямата си част посоката на вятъра е от село Юнаците към бъдещата свинеферма и не се очакват неприятни миризми. Недоволните жители са категорични, че ще продължат с протестите.

Стоян Кузев - кмет на село Юнаците: Подписката ще я продължим, за да набъбне и да стане още по голяма. Ще продължим с блокиране на пътища и гражданско неподчинение.

Протестиращите жители на село Юнаците обявиха, че ще подадат сигнал и до Европейската комисия.