НОВИНИ

Протест в Перник заради замърсяването на река Струма

Неправителствени организации и жители на град Перник излязоха на протест пред сградата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в града. Поводът - системното замърсяване на река Струма с промишлени води. Вижте повече от Мая Димитрова

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:18, 23.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

"Еко катастрофа" - така протестиращите определят случващото се с река Струма и язовир "Пчелина", в който тя се влива. Заради това символично я погребаха. Според тях предприятията в града изпускат силно замърсени води, заради която реката тече с променен цвят. Станала е токсична, а рибата измира.

Те показаха и изследвания на водата, направени в чужда лаборатория, според които тя е наситена с редица тежки метали.

От РИОСВ - Перник заявиха, че извършват редовен контрол на предприятията в района. Очакват резултати от проби на водата, които те са взели преди малко повече от месец.

Анелия Дренскаq началник Превантивна дейност РИОСВ Перник: От проверени 12 при 6 от тях няма никакъв проблем. Водата, която се влива във водата е с показатели на условно чиста вода.
- Има ли системни нарушители?
- Когато има повтаряемост, законът задължава и позволява дали се увеличават санкциите към съответното юридическо лице.
Марио Антонов, организатор на ЦРОО- Перник: Протестираме срещу системното замърсяване с промишлени отпадни води на река Струма. От май месец до ден днешен реката тече червена, черна, сива, кафява, бяла и е време това нещо да спре.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР още няма информация за намерените тела в камион в Есекс
МВнР още няма информация за намерените тела в камион в Есекс
Купуваме все повече вносно свинско месо
Купуваме все повече вносно свинско месо