Родители, деца и спортни дейци излязоха на протест в Петрич срещу концесионера на местния стадион „Цар Самуил“. Причината - от няколко месеца фирмата, която стопанисва спортното съоръжение, не допуска хора, които не са си платили, а таксите, според...

Родители, деца и спортни дейци излязоха на протест в Петрич срещу концесионера на местния стадион „Цар Самуил“. Причината - от няколко месеца фирмата, която стопанисва спортното съоръжение, не допуска хора, които не са си платили, а таксите, според протестиращите, са прекалено високи.

Децата от школите в Петрич са принудени да пътуват до близките села, за да провеждат тренировките си. Стигнало се е дори дотам, общинския футболен отбор „Беласица“ да плаща наем за домакинските си мачове.

През 2012 година общинският стадион "Цар Самуил" е отдаден под наем на фирма Етно ООД, която в договора се задължава да инвестира средства в спортното съоръжение и да го развива. Три години по-късно обаче според ръководители на футболния отбор това не се случва.

Д-р Христо Мазнейков, председател на ОФК Беласица: "Наемателят е изградил в Националната спортна база, има болница, има ресторант, има хотел, но няма спорт."

Георги Петров, член на УС на ОФК “Беласица”: "Виждате, че има охрана и се допуска само с плащане."

Марио Минев е консултант на фирмата-наемател. Той твърди, че базата се развива и посочва примери – ултрамодерен рехабилитационен център, изграден на мястото на стара постройка, параклис за спортисти, басейн. Срещу тези инвестиции обаче фирмата-наемател чака приходи и затова иска наем от желаещите да спортуват.

Марио Минев, консултант на фирмата-наемател: "Тук се инвестират едни пари, правят се терени. И се очакват клиенти, за нас всички са клиенти."

Д-р Христо Мазнейков, председател на ОФК Беласица: "Няма как да ги спрем децата, имаме коли и сега ги возим по селата, да играят, за да може децата да не им убием ентусиазма."

Марио Минев, консултант на фирмата-наемател: "Социалният проблем е в общината, общината си организира възпитанието и спорта на подрастващото поколение, и тя трябва да си намери начин – от нашата фирма социалния ефект е търговските отстъпки."

Притесненията на спортните хора в Петрич са, че не се прави нищо по двата терена на стадиона. Марио Минев обаче твърди, че се работи по терените, по единия се чака да поникне тревата, а на другия са направени изкопите за полагане на поливната система и в момента се унищожава растението троскот, което пречи на новата настилка. Договорът за наем на стадиона е до 2022 година. Дотогава спортната база "Цар Самуил" ще се развива според вижданията на фирмата наемател.