НОВИНИ

Протест в САЩ за промяна на контрола върху оръжията

Първо към новините от света. Масов протест в американския щат Флорида с искане за по-строг контрол за огнестрелните оръжия. Стотици се включиха в различни прояви с искане за законови промени. Междувременно президентът Доналд Тръмп порица ФБР, че не е успяло да предотврати стрелбата в Паркланд, която отне живота на 17 души.Според Тръмп Федералното бюро е било твърде заето да доказва предполагаемата намеса на Москва в президентския вот през 2016 г.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:57, 18.02.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

„Засрамете се“ - това скандираха стотиците протестиращи във Форт Лодърдейл. Ученици, учители и родители настояват политиците да предприемат необходимите мерки и да ограничат възможността за притежание на оръжие. Демонстрацията се състоя пред сградата на федералния съд в града. А огромната мъка е изместена от гняв и ярост. Особено сред младите хора, според които бездействието на Вашингтон погубва бъдещето.

Ема Гонзалес е на 18, тя е една от оцелелите при стрелбата в гимназия в Паркланд.

Ема Гонзалес: Всички те казват, че става дума за психически проблеми. Но ние трябва да обърнем внимание, че не е само! Той нямаше да нарани толкова много хора ако беше с нож.

На 14 Февруари бившият възпитаник на училището - Никълъс Круз, нахлу в сградата и с полуавтоматична пушка отне живота на 17 души. В емоционалната си реч Ема за пореден път се зарече, стрелбата в Паркланд да бъде последната.

;
Ема Гонзалес: Ако не направите нещо, за да спрете това, жертвите на изстрелите ще стават все повече... И ние ще сме безполезни за вас, ненужни! Всички политици, които вземате пари от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия - засрамете се!

В следващите дни подобни протестни акции са планирани и в други градове на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядото на олимпийската надежда Рахнева си пожела медал за 97-ата годишнина
Дядото на олимпийската надежда Рахнева си пожела медал за 97-ата годишнина
Когато любовта побеждава въпреки институциите
Когато любовта побеждава въпреки институциите