НОВИНИ

Протест в Шуменската болница

Лекари, медицински сестри и санитари от болницата в Шумен излизат на протест. Напрежението е заради заради увеличение на заплатите на само част от персонала. След обединението с болницата в Нови пазар финансовото състояние на лечебното заведение се е влошило, смятат медицинските работници.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
07:10, 01.03.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Според синдикатите, увеличението само на заплатите на работещите в присъединеното към болницата лечебно заведение от Нови пазар е некоректно спрямо останалите медицински специалисти. Обяснено им било, че повишението е заради новия размер на минималната работна заплата.

Соня Върбанова, синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ в МБАЛ-Шумен: В други години, когато се променя минималната работна заплата, както в случая 40 лева е разликата между старата и новата, съответно с тази сума сме променяли основните работни заплати. Дори санитарните санитарките бяха с 10 лева над минималната работна заплата, сега те са изравнени с минималната.

Синдикатите са изчислили, че заплатите на работещите в болницата могат да бъдат увеличени. Те предлагат лекарите да получават между 1000 и 1200 лева, заплатата на медицинските сестри да варира от 830 до 1030 лева, а за санитарите да бъде 480 лева.

Емилия Кирева, лидер на КНСБ в МБАЛ-Шумен: Голям е недостигът на лекари, на сестри, след като сестринския състав дава съвместителство при голямо напрежение.

Ръководството на болницата изготвя оздравителен план, с който да се повишат приходите от основна дейност. Притесненията са, че и с новия рамков договор цените на клиничните пътеки не са променени от 10 години и повишението на заплатите може да не бъде в искания размер.

Д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ-Шумен: Разбира се, има възможности с новия рамков договор да се регулират бюджетите на болниците по-гъвкаво и да се даде възможност за прехвърляне на средства от месец в месец, но като цяло ресурсът за болнична помощ остава недостатъчен.

Работещите в болницата искат прозрачност в управлението и оставка на ръководството на лечебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконно сметище по пътя за благоевградското село Делвино
Незаконно сметище по пътя за благоевградското село Делвино
Честита Баба Марта!
Честита Баба Марта!