НОВИНИ

Протест в Скопие срещу предлаганото споразумение с Гърция

Протест на опозицията в Македония. Няколко хиляди демонстранти излязоха снощи по улиците на Скопие, за да се обявят против споразумението с Гърция за смяна на името и "за" оставка на правителството.

bnt avatar logo
от БНТ
06:37, 29.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

С викове "Оставка" привържениците на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изминаха пътя от партийната централа до парламента в Скопие.

С този марш опозицията започва протести, чиято цел е сваляне на правителството и предсрочни избори, тъй като според ВМРО-ДПМНЕ за 18 месеца на власт, кабинетът на Социалдемократическия съюз е показал, че е неспособен да се справи с кризата, пред която е изправена страната.

Християн Мицкоски обяви, че с протеста започва национална, икономическа, социална и образователна, всеобхватна и всеобща революция против погрешното - по думите му - управление на Зоран Заев и икономическата и национална разруха.

Партията е твърдо против подписаното споразумение с Гърция за решаване спора за името, според което страната трябва да се нарича Северна Македония. Уреждането на спора беше ключовото условие за даване ход на присъединяването на Македония към ЕС и НАТО. Беше на власт от 2006 до 2016 година, а бившият ѝ лидер Никола Груевски, осъден на две години затвор, избяга в Унгария, където получи политическо убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заледени улици и тротоари и непочистени подлези очакват варненци тази сутрин
Заледени улици и тротоари и непочистени подлези очакват варненци тази сутрин
Бивш външен министър най-вероятно ще е новият президент на Грузия
Бивш външен министър най-вероятно ще е новият президент на Грузия