В Сливен учители, ученици и родители излязоха на протест. Повод за недоволството им беше готвена от общинската администрация училищна реформа, според която някои училища ще бъдат сляти, а други ще бъдат преместени в различни сгради. Ден преди протеста кметът на Сливен отстъпи и оттегли предложението си от Общинския съвет.

Сливен

Според общинската администрация основна цел на реформата е постигане на едносменен режим на учене. А за да се обхване максимално материалната база, кметът предлага някои училища да се слеят, а други да бъдат преместени. Това предизвика напрежение не само сред учителите, но и сред учениците. По думите на протестиращите готвените промени са недобре обмислени, а целият процес е непрозрачен.

- Много се съмнявам дали не правят нещо под масата и изведнъж така да се събудим и айде, всичко е направено.

- Според мен тук се съчетават много и най-различни интереси.

В резултат на възникналото напрежение в града още вчера кметът Стефан Радев заяви, че оттегля предложението си и призова за сформиране на широка обществена група, която да изготви друга схема за преструктуриране.

Стефан Радев – кмет на община Сливен: „Очаквах нивото на емоционални реакции да намалява за сметка на рационалните доводи. Това, за което съжалявам в този дебат е опита да се прехвърля напрежение върху учениците, върху децата. Ще отложим гледането на предложението по отношение на училищната мрежа на територията на града."

Въпреки общинското решение, учениците обещаха че ще продължат с протестите.