НОВИНИ

Предстои да бъде проучено трасето на втория лифт в Банско

Тази вечер след 18.30 природозащитници организират протест в София срещу решението на кабинета за зелена светлина за строежа на втори лифт в Банско. Министърът на туризма Николина Ангелкова каза в Банско, че с днешното решение на Министерския съвет се отваря възможност да се подаде инвестиционно намерение от страна на концесионера на Ски зона - Банско за изграждане на втори кабинков лифт. Според Ангелкова това е изключително важно за развитието на общината. Тя добави, че в това отношение трябва да бъдат спазени абсолютно всички процедури, свързани с българското и европейското законодателство.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:10, 28.12.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Това, което следва сега, е, че концесионерът трябва да внесе инвестиционно предложение, което да бъде разгледано и одобрено. От ски зоната в Банско казаха, че вече имат готов идеен проект. Предстои да бъде проучено трасето, след което ще изберат фирма, която да построи самия лифт. Казаха, че още следващата зима се надяват и ще направят всичко възможно да зарадват туристите в Банско.

Министър Ангелкова каза, че е изключително доволна от решението на МС и че то ще позволи изграждането на втори лифт и ще даде възможност за по-екологичен достъп в планината през цялата година.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Оттук нататък всичко е в ръцете на местните и най-вече на концесионера, така че да продължим да развиваме Банско като туристически зимен център и не само това, ние настоявахме за изграждане на втора кабинка, а и превръщането на курорта в целогодишен такъв. Една от основните цели на Министерството на туризма е България на четири сезона.

Все още не е ясно къде точно ще бъде трасето, тъй като не е представено инвестиционото намерение. Ясно, е че то ще се намира на сегашната туристическа зона и може да има до 2% отклонение.Всички дадоха гаранция , че ще бъдат спазени всички еколгогични норми и нито едно дърво в повече няма да бъде отрязано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха курбан на пътя Пловдив - Смолян за по-малко катастрофи
Раздадоха курбан на пътя Пловдив - Смолян за по-малко катастрофи
Десетки отменени полети на лондонското летище Станстед заради лошото време
Десетки отменени полети на лондонското летище Станстед заради лошото време