НОВИНИ

​Протест срещу санитарната сеч в Борисовата градина

В София на езерото "Ариана" протестиращи се събраха с настояване да не се изсичат дървета в Борисовата градина. От общината увериха, че ще има само санитарна сеч и строежи не са предвидени.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 11.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Хората, подкрепили протеста, искат ясна схема, от която да разберат ще бъдат ли отсечени цели дървета и ако това стане - ще се посадят ли веднага нови на тяхно място. Такава схема не е била предоставена и на общественото обсъждане с експерти преди няколко дни.

Гергана Пирозова: Всички наши опити да достигнем до някаква конкретна информация след като те са дошли да ни я представят удряха на камък.
Любомир: Този парк е наш, на нашите деца и не искаме да се секат дървета и да се поставя асфалт. Има достатъчно магистрали, където е поставен асфалт. Тук не е мястото.

От Столичната община са категорични, че не предвидено застрояване в парка. В това увери преди дни и кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес председателят на Комисията по околната среда към Столичния общински съвет Лорита Радева заяви за БНТ в телефонен разговор, че все още не е готова експертната оценка, възложена на Лесотехническия университет, за която хората настояват. Веднага, след като тя бъде изготвена, предстои и друга проверка от независими експерти. Едва тогава ще започне санитарната сеч.

Според експертите преди това е необходим подробен оглед на растителността в парка, тъй като не е правен от 70 г. В писмената си позиция до БНТ ректорът на Лесотехническия университет проф. д-р Иван Илиев заяви, че работата на експертите е в пълно съответствие със закона, а целта на техните действия е съхраняването и възстановяването на горските масиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали хора след земетресението в Македония
Няма пострадали хора след земетресението в Македония
15 години след атентатите в САЩ: страхът от тероризма остава
15 години след атентатите в САЩ: страхът от тероризма остава