Призиви за оставки отекват в Техеран четири дни след самолетната катастрофа с украинския Боинг. След признанието на иранските власти, че самолетът е бил свален по грешка, бденията за жертвите прераснаха в студентски протести.

"Оставка!" и "Смърт за лъжците" скандираха протестиращите в Техеран. Премълчаването на истината в продължение на три дни разгневи стотици и увеличи още повече скръбта на близките на жертвите.

Официалните ирански медии съобщават, че участниците в протеста снощи са били около 1000 души. Според социалните медии, обаче,броят им е много по-голям.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Това, обаче, не ги отказа. Днес пред университетите в Техеран отново има протести.

В Туитър американският президент поздрави протестиращите на английски и на персийски.

Към храбрия ирански народ: Аз съм с вас от началото на моя мандат и администрацията ми ще продължи да е на ваша страна. Внимателно следим вашите протести и сме вдъхновени от храбростта ви.

Британският посланик в Техеран е бил задържан по време на бдение, но малко по-късно освободен. Иранските власти съобщиха, че когато е бил арестуван, не са знаели самоличността му, когато тя била установена посланикът веднага бил пуснат на свобода.

Случаят, обаче, предизвика друг протест. Гневни на политиката на Лондон към Техеран десетки иранци се събраха пред посолството с искане то да бъде закрито.

Тръмп към Иран: Не убивайте протестиращи

Тръмп към Иран: Не убивайте протестиращи

Доналд Тръмп предупреди Иран да не убива протестиращите, които излязоха по улиците с искане за оставка на правителството заради грешката със свалянето...