Ден след като започна изнасянето на опасния серовъглерод от площадката на "Химко", граждани на Враца се събраха на протестен митинг пред местната екоинспекция. Хората поискаха отговори на редица въпроси, свързани с екологичната обстановка в града, защото според тях няма прозрачност, както по извършващите се действия със серовъглерода, така и по намеренията в близост до жилищните квартали да се изгради инсталация за изгаряне на битови и промишлени отпадъци.

Враца

Участниците в протестния митинг заявиха, че няма никаква информация къде ще бъде превозен серовъглеродът и взети ли са всички мерки за безопасност.

Албена Симеонова, председател на Фондация за Околна среда и земеделие: Шефът на инспекцията по околната среда във Враца каза - всичко е наред, не се притеснявайте, здравето е гарантирано. Но как е гарантирано, кой разбра, кой от хората беше запознат какво се случва?

Организаторите са нарекли своята проява „Публично задаване на въпроси към РИОСВ", но от администрацията на инспекцията при тях излезе само експертът Георги Караиванов, който пръв алармира за опасния химикал.

Георги Караиванов, експерт от РИОСВ-Враца: Вчера им изисках подробна информация и още не са ми отговорили към момента. Нищо не се знае - къде ще отива, за крайна точка, дали е продукт или е отпадък.

Семейство Стефанови дойде на митинга с двете си малки деца.

Петър Стефанов: Абсолютно няма прозрачност, единствено това, което казва инж. Караиванов, никой друг не се наема да каже истината на хората.

Хората от Враца са обезпокоени и от инвестиционното намерение в местната Топлофикация да се изгарят отпадъци, внасяни от чужбина и настояват за широко обществено обсъждане на вредите за природната среда.