НОВИНИ

Протест за болницата в Ловеч блокира пътя София - Варна

В най-натоварения трафик - около 17 часа - медицински работници в ловешката болница и граждани излязоха на главния път София - Варна край пътен възел Абланица, за да протестират срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и възможността то да затвори врати. В продължение на час те спираха движението на потока от автомобили няколко пъти за по 10 минути.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 07.05.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Ловешките медици не са получавали заплатите си февруари, март и април. Доскоро болницата е била без медикаменти и пациентите са били принудени да си ги купуват. В резултат на тежкото финансово положение на здравното заведение много лекари и медицински сестри напуснаха, а други са готови да напуснат.

Има ли реален оздравителен план или това е само схема за бързото затваряне на отделения в болницата в Ловеч, докога лекарите ще работят без възнаграждения и без лекарства, кой източи болницата бяха само част от въпросите, които протестиращите отправиха към държавата и акционерите. Настояват за среща със здравния министър.

д-р Мери Газемба: Да дойде тук, да разговаря с нас, да му кажем какви проблеми имаме и да се реши един път завинаги. Стига с тази агония.
Катя Койнова, медицинска сестра: Основният проблем е, че вече масово напускат кадри, защото не могат да издържат толкова време. Те чакат ние сами да се закрием.

В подкрепа на ловешките медици на пътя до тях застанаха и граждани.

Георги Христов: Ние, като обикновени граждани, искаме освен да се вземат мерки за оздравяване на болницата, да се вземат и мерки за наказване на виновните за източване на болницата, осъждането им и конфискация на имуществото им, което е придобито по нечестен начин.

В натоварения трафик шофьори проявиха разбиране.

Георги Джанаваров: Солидарни сме към хората и нека да си протестират, те имат правото и смятам, че хората трябва да бъдат будни и да протестират, когато има за какво.

Ловешките медици са категорични, че ще продължат протестните си действия до тогава, докогато не получат категоричен отговор на всичките си въпроси. Пред националното радио кметът на Ловеч Корнелия Маринова сподели, че болницата може да излезе от финансовата криза само с реформа, а медиците не били съгласни с предложения оздравителен план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Equinox с послание за българите в чужбина
"Equinox" с послание за българите в чужбина
От утре започва ремонт на участък от АМ Тракия
От утре започва ремонт на участък от АМ "Тракия"