Спонтанен протест се проведе пред кабинета на изпълнителния директор на болница "Христо Ботев" във Враца. Част от персонала на здравното заведение попита защо все още се бавят заплатите за февруари. Те не са съгласни и с новите договори за медицинските сестри, според които ще получават минимална работна заплата.

Враца

Причината за забавянето на възнагражденията е запорът на всички сметки на болницата от кредитори, които са над 100, а задълженията към тях милиони. Средствата от здравното министерство за заплати обаче ще са целеви.

За последно в болницата са взели януарската си заплата на 8 март, като сестрите са били на минималната от 540 лв. Сега им предлагат нови договори за 560 лв на месец, но за тях това възнаграждение е унизително.

Илияна Тошкова, сестра в Детско отделение: Нашето сестринско съсловие вече достигна предела на търпението, това е от година-две, от един месец работим без консумативи, пишат се рапорти, но не се взимат мерки, всеки месец стачкуваме да си вземем заплатите, договорите категорично няма да подпишем, масово.

Изпълнителният директор каза още, че се чакат на два транша по 800 000 лв от здравното министерство, с които ще се плащат заплати и ще се започнат отдавна планирани ремонти, и уточни, че парите трябва да дойдат до две седмици.