НОВИНИ

Преподаватели без покрив протестираха за оставане в общежитията на БАН

Учени от БАН и преподаватели от висши училища протестираха пред парламента. Причината е, че доценти, професори и докторанти, които живеят на общежитие в Студентски град, са получили предупреждение възможно най-скоро да напуснат стаите си. Те призоваха образователното министерство да вземат мерки, за да не останат на улицата.

Сергей Тодоров
от Сергей Тодоров
23:04, 01.07.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

В блок 58 в Студентски град живеят между 200 и 300 души. Те се възползват от наредбата за студентските столове и общежития, която им дава право да живеят в студентските стаи и да не плащат високи цени за наем. Протестиращите заявиха, че са получили предупреждение, че трябва да напуснат общежитието, но ако това стане няма да имат средства да излязат на квартира.

Светослав Колев, доцент от БАН: Нашите искания са блокът да бъде със статут на ведомствен блок, тоест за задоволяване предимно на нуждите на учени и преподаватели, в момента се настаняват и чуждестранни студенти, така че не отговаря и на твърденията, че няма места за българските студенти

Учените и преподавателите заявиха, че е възможно да напуснат и работните си места.

Цветослав Илиев, учен от БАН: Ако тази наредба влезе в сила това означава, че аз излизам на улицата, започвам да търся работа, не мога да намеря и след като нямам напускам и София. Тоест червеният картон е тотален.

Текстът в наредбата гласи, че блокът може да се обитава от лица до 35 години за период не по-дълъг от 5 години. Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че е сформирана работна група, в която членуват представители от БАН и в която се обсъжда възможността от промяна на наредбата. Министърът обаче призова за баланс в позициите, тъй като има и млади учени, които са под 35 години и също имат нужда от студентски общежития.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Аз имам доказана добронамереност по този случай и подобни, но тази добронамереност стига до това да задържа положението такова, каквото е. А това не е решение. Защото това е наем, което означава, че ако този наем не е до живот, винаги ще има такъв проблем. Сега са на 50 години. То е според правилата до 35 години имат право да се ползват на това облекчение. Добре, да го направим до 65 години. А после?

Другата седмица работната група ще посети поделението за Студентски общежития в Студентски град и да се запознае по-подробно с проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорността за нападението в Дака
"Ислямска държава" пое отговорността за нападението в Дака
ДСБ внасe промяна за нова институция - зам.-главен прокурор
ДСБ внасe промяна за нова институция - зам.-главен прокурор