НОВИНИ

​Протест за спасяване на Националната детска кардиологична клиника в София

Родители на деца, лекувани там, се събраха пред Министерския съвет и внесоха искане държавата да доплаща за дейността в клиниката и да се намери решение на проблема с недостига на медицински сестри. От Националната кардиологична болница казаха, че са готови с програма за обучение на сестри и увериха, че клиниката ще продължи да работи.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:31, 14.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Децата на всички протестиращи са спасени от лекарите в детската кардиологична клиника. Повечето продължават да я посещават и сега за контролни прегледи.

Юлия Иванова - родител: "Там работят невероятни специалисти, но работят при много лоши условия. С недостиг на медицински персонал. Моето дете е лежало 8 дни в реанимация и съм сигурна, че е изхарчило повече пари отколкото е клиничната пътека."

Клиниката получава финансова подкрепа от здравното министерство. От 4 години цената на пътеката за лечение на деца до 1 година е повишена, но състоянието им понякога изисква по-дълъг престой.

проф. Марио Станкев - директор на МБАЛ НКБ: "Те носят големия финансов дефицит. Не това,че е ниска стойността на клиничните пътеки. Тежестта на заболяването, многократните операции, на които са подложени те."

Лечението на 21 такива пациенти през 2017-та е струвало 600 хиляди лева.Болницата е получила от касата със 100 хиляди лева по-малко. В опит да привлекат медицински сестри в детската клиника готвят програма за обучение.

проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ: "Завършвайки медицинските сестри нямат допълнителни квалификационни курсове. Това е нещото, което ние в тази клиника искаме да им предложим."

Основната заплата на сестрите е 800 лева. Според директора с допълнително материалното стимулиране и други добавки надхвърля хиляда лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шивашкият бранш в Русе иска облекчения при наемане на работници извън ЕС
Шивашкият бранш в Русе иска облекчения при наемане на работници извън ЕС
Жан-Клод Юнкер за водещи кандидати за председател на ЕК
Жан-Клод Юнкер за "водещи кандидати" за председател на ЕК