Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт" се проведе пред Министерския съвет преди началото на редовното заседание на кабинета. Преди година Национална гражданска инициатива внесе законопроект в Народното събрание с искане за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им. Петицията събра над 50 000 подписа, но не влезе в дневния ред на депутатите. Днес протестиращите поискаха от премиера съдействие. Като част от протеста пред Министерския съвет беше проведен и флашмоб с мащабни визуални послания. Защитниците на животните предупреждават, че това е само първият от серия подобни протести. При протестиращите дойдоха двама заместник министри на земеделието и на околната среда, за да чуят исканията им.

Петя Алтимирска, Национална гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи: В България има 130 000 животни, които ще се убият тази година, а собствениците са само двама.
Решението за нас е пълна забрана, кръгла маса ни трябва за всички страни, защото трябва да се види, все пак по някакъв начин да се компенсират собствениците на тези ферми.
Янко Иванов, заместник-министър на земеделието: Тази тема иска широк обществен дебат, за който да бъдат поканени всички страни - както тези, които отглеждат норки, така и специалисти по този въпрос. Да направим кръгла маса - това беше решението и на нея да се изкажат всички становища, след което този дебат да се пренесе вече в НС.
Kрасимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите: Има сигнали и жалби относно отглеждането. Става въпрос за норки. През последните месеци е имало сигнали за напускане на норките от обектите, където се размножават.