Протест на Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ заедно с още 7 организации за по-ефективна закрила на децата в семейството. Денят не е избран случайно - днес се навършва една година от началото на седеммесечния протест на майките на деца с увреждания, който доведе до законодателни промени за решаване на техните проблеми.

Черните знамена и цветните балони напомниха за безгрижното детство на едни и сподавените сълзи на други. Майките на деца с увреждания, които вече спечелиха една битка, се застъпват за поредната кауза: равна дърважна подкрепа за биологичните и приемните семейства.

Казват, че приемните родители имат преимущество: гарантирана държавна финансова помощ. Биологичните били зависими от субективното решение на социални работници.

Роза отглежда своите внучета още от раждането им. Само нея си имат. Получава социални помощи, които не стигат. Разчита на приятели.

Роза Иванова, баба на две деца: И тъй като съм биологична баба нямам правата като приемните родители. На бюрото ходим, разписвам се, но казват, че имало места за детегледачки, но то било за определени хора, а не за такива като мене.
Илияна Маринова, „Системата ни убива“: Аз съм тук, защото искам децата да растат в семейството, за мен това е важно. Аз имам две деца, няма по-хубаво нещо от семейната среда и всяко дете заслужава да има детство.
Майки от инициативата "Системата ни убива" отново излязоха на протест

Майки от инициативата "Системата ни убива" отново излязоха на протест

Протест на Националната гражданска инициатива ,,Системата ни убива" заедно с още 7 организации за по-ефективна закрила на децата в семейството. Денят...

Извеждането на едно дете от семейството му трябва да става едва след изчерпване на всички други възможности - за това настояват протестиращите. Очакват законодателни промени.

Вера Иванова, „Системата ни убива“: Особено строг контрол, когато се отнася за отнемане на деца, най-вече когато съда не потвърди и напише решение, че отнемането е неоснователно, този социален работник да няма повече място в отделите за закрила на детето, веднага да бъде отстранен от длъжност, защото никой не може да върне съсипания детски живот.

Протестиращите настояха още за приемане на Стратегия за семейството и детето. И тръгнаха на шествие от Министерския съвет до Народното събрание.